Sergiu Mișcoiu: Lula își va propune să fie un lider al Sudului Global
O discuție despre provocările care îl așteaptă pe câștigătorul alegerilor prezidențiale din Brazilia
Malgorzata Kulbaczewska-Figat și Vladimir Mitev l-au primit pe politologul român Sergiu Mișcoiu într-un episod al emisiunii Cross-border Talks despre victoria lui Lula la alegerile prezidențiale din Brazilia. Mișcoiu a observat că Lula va trebui să fie un președinte care să guverneze în condițiile în care în parlamentul brazilian există un centru și o dreaptă puternică și, prin urmare, pe plan intern va fi un lider care va trebui să caute compromisul și consensul. În acest moment, o mare parte din țările din America Latină sunt conduse de guverne de centru-stânga. Dar acestea guvernează în condiții economice și politice mai proaste decât cele din timpul primului val de stânga din regiune, în urmă cu aproximativ 20 de ani, consideră Mișcoiu. De asemenea, el crede că există o neînțelegere a rolului și esenței Rusiei în relațiile internaționale în rândul forțelor de stânga din America Latină, deoarece se confundă cu rolul pe care îl juca Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mișcoiu se așteaptă ca Brazilia lui Lula să urmeze un curs de nealiniere și neutralitate în ceea ce privește războiul din Ucraina și să încerce astfel să fie un lider al Sudului Global. Cu toate acestea, occidentalii vor încerca cu siguranță să-i convingă pe liderii latino-americani că în Ucraina este o victimă, „ceea ce este destul de evident”, a subliniat Mișcoiu.
Episodul e disponibil cu subtitrare în limba română:
Malgorzata Kulbaczewska-FIgat: Bună ziua tuturor. Bine ați venit la un nou episod din cadrul emisiunii Discuții transfrontaliere – Relațiile internaționale, văzute dintr-o perspectivă umanistă și socială, și sperăm emisiunea dumneavoastră preferată despre relațiile internaționale de pe internet. Sunt foarte bucuroasă să îl primesc din nou în studioul nostru pe Sergiu Mișcoiu, invitatul nostru frecvent și prietenul proiectului. Dar înainte ca Vladimir, colegul meu, să ne spună mai multe despre el, în cazul în care nu ați văzut episoadele anterioare cu Sergiu, îmi voi exprima bucuria pentru victoria lui Lula în alegerile braziliene, pentru că tocmai alegerile braziliene sunt motivul pentru care înregistrăm de data aceasta. Cu toate acestea, ceea ce se preconiza a fi o mare victorie a forțelor progresiste, în cele din urmă este doar o victorie la limită, cu cea mai mică distanță între candidatul câștigător și cel învins înregistrată vreodată în alegerile prezidențiale braziliene, ceea ce ridică foarte multe întrebări despre cât de legitimă este victoria. Câți brazilieni și-au pus de fapt speranța în el și care este viitorul celei mai mari țări din America de Sud dacă societatea însăși este atât de divizată în ceea ce privește viziunile asupra viitorului său? De asemenea, nu putem lăsa deoparte întrebările legate de rolul Braziliei în relațiile internaționale și de posibilele relații ale lui Lula cu alți președinți de stânga, care sunt acum o majoritate absolută în regiune. Dar, înainte de a pune acum prima întrebare, Vladimir, este timpul ca tu să le spui telespectatorilor noștri mai multe. Cine este Sergiu Mișcoiu, pe care îl primesc cu drag în studioul nostru?
Vladimir Mitev: Da. Bun venit lui Sergiu Mișcoiu și salut tuturor ascultătorilor și telespectatorilor. În primul rând, trebuie să spunem că Sergiu Mișcoiu este unul dintre cei mai importanți politologi români. Este expert în studii europene și predă la Universitatea Babeș-Bolyai, care este cea mai bună universitate din România, având și foarte mulți studenți internaționali. Foarte mulți, foarte mulți. Adică, mii de studenți de pe tot globul sunt implicați în relațiile internaționale ale universității de acolo. Prin urmare, are și foarte multe contacte cu oameni din diverse țări, inclusiv din Lumea a Treia. Și de aceea am decis să îl invităm și pe el pentru această conferință.
În primul rând, Sergiu, haideți să începem cu faptul că în societatea braziliană, în acest moment, există o mare polarizare, chiar dacă Lula a câștigat. Diferența, marja dintre el și Bolsonaro, candidatul de dreapta, a fost foarte mică. Așadar, care sunt așteptările dumneavoastră în această privință de la tipul de politică ce va fi condusă și ce urmează să se întâmple în politica și în afacerile sociale braziliene cu o marjă atât de mică?
Sergiu Mișcoiu: Vă mulțumesc. În primul rând, dragă Malgorzata și Vladimir pentru că m-ați invitat încă o dată la această emisiune. Întotdeauna sunt foarte bucuros să fiu aici. Prin urmare, ca să vă răspund la întrebare, cred că a fost o surpriză în comparație cu sondajele din ultimele trei luni, dar mai puțin surpriză dacă luăm în considerare rezultatele din primul tur. Iar rezultatul final s-a datorat în mare măsură transferului de voturi al celui de-al treilea candidat, moderata Simone Tebet, care este liderul unui partid moderat mai degrabă de centru-dreapta și care a considerat că Bolsonaro este prea periculos pentru Brazilia, pentru încă un mandat pentru încă un mandat și că acest lucru trebuie schimbat, deși, să spunem dintr-o perspectivă ideologică foarte largă și dacă luăm diviziunea clasică stânga, dreapta, opiniile ei erau în mod natural puțin mai apropiate, cel puțin mai apropiate de cele ale dreptei radicale a lui Bolsonaro decât de cele ale stângii lui Lula. Dar, cu toate acestea, acest transfer a creat majoritatea. Și astfel, Lula nu numai că are o marjă foarte mică de victorie, dar această victorie a fost obținută și prin faptul că centrul l-a ajutat să câștige în fața dreptei. Iar acest lucru, desigur, creează o datorie majoră pentru Lula, în ciuda promisiunilor sale, deja mult mai moderate decât au fost în cele două mandate anterioare. Lula trebuie acum să compună politic cu această profunzime pentru alegerea sa cu centrul, dar și să lucreze politic cu centrul și chiar cu centru-dreapta în Congres, deoarece rezultatele pentru Congres au fost destul de proaste pentru mișcarea și alianța sa politică.
Mai mult de 185 de angajați au fost aleși sub sigla Coaliției lui Bolsonaro. Peste 100 de angajați ai Partidului Liberal al lui Bolsonaro însuși au fost aleși. Și doar o minoritate de angajați au ales din partea Federației lui Lula. Și va fi un joc foarte dificil și în Congres în compunerea majorităților. Un scenariu destul de rezonabil ar fi să credem că aceste majorități vor fi majorități ocazionale legate de proiecte specifice. Și asta pentru că nu există nicio posibilitate de a construi o majoritate de lungă durată, clară și solidă pentru următorii patru ani. Toate aceste elemente îl pun pe Lula într-o situație destul de dificilă, în ciuda alegerii sale, care este remarcabilă și a fost salutată de toți cei care au crezut că extrema dreaptă nu are ce căuta în fruntea țărilor din lume și, mai precis, a uneia dintre cele mai amestecate țări din punct de vedere etnic, social, rasial și religios din lume, și anume Brazilia. Dar toți cei care au luptat împotriva lui Bolsonaro și l-au ales pe Lula vor avea acum o problemă în determinarea politicii Braziliei. Va fi un compromis specific, bazat pe proiecte diferite. Vor fi situații în care nu se va obține majoritatea în Congres. Și, în același timp, avem în Brazilia o instanță care este, de asemenea, independentă. Aceasta l-a abordat pe Bolsonaro de mai multe ori în timpul mandatului său, împiedicându-l să avanseze cu unele proiecte care erau destul de periculoase pentru Brazilia. Dar este aceeași instanță care l-a judecat și condamnat inițial pe Lula, înainte de a-i anula condamnarea anul trecut. Acestea fiind spuse, vedem că Lula a avut mult entuziasm pentru realegerea sa, dar, în același timp, un coș foarte plin de probleme mai degrabă decât de oportunități, iar acest lucru va fi din ce în ce mai dificil, presupun, pentru un președinte care nu mai este la vârsta sa tânără și care va fi supus unor presiuni puternice din toate părțile.
Bine. Într-adevăr, este o situație foarte dificilă pentru Lula, inclusiv pentru că și-a ales ca vicepreședinte o persoană care, de asemenea, nu este tocmai de stânga, ci mai degrabă considerată a fi de așa-numita tendință neoliberală. Așadar, dacă ne uităm la provocările politice, sociale sau economice din capitala Brasilia, care este părerea dumneavoastră cu privire la posibilitățile lui Lula de a acționa și de a adopta politici care să fie în concordanță cu nevoile unei părți mai mari a populației? Ce așteptați de la el ca acțiuni politice?
El va trebui să guverneze în jurul centrului, nu în jurul stângii, așa cum a făcut data trecută. Dar contextul, dacă comparăm contextul primelor sale alegeri din 2003 și contextul acestor alegeri din 2022, este că avem o situație foarte diferită de cea de atunci, o economie mondială în creștere, așteptări uriașe, dar și un potențial uriaș de creștere. De exemplu, țări precum China, trebuiau să aibă o creștere impresionantă de peste 10 sau 11% pe atunci și existau resurse care puteau fi investite și redistribuite. Acum ne aflăm într-o situație cu totul opusă, cu o mulțime de crize, cu o lipsă de soluții, în special în ceea ce privește investițiile.
Iar una dintre rarele oportunități pentru Lula, mai ales pentru a recrea încrederea și a impulsiona puțin clasele inferioare care au fost afectate de politicile neoliberale radicale ale lui Bolsonaro, ar fi să parieze mai mult pe materiile prime, în special pe resurse, gaze, petrol și cărbune și alte asemenea resurse. Prețurile acestora sunt, bineînțeles, acum în creștere. Aceasta ar putea fi, cred eu, oportunitatea. Problema este că investițiile în aceste domenii își aduc roadele abia după câțiva ani sau că așteptările tuturor celor care s-au mobilizat pentru alegerea lui Lula sunt pe termen scurt.
Un alt dosar crucial pe care va trebui să-l rezolve destul de rapid este legat de pădurile amazoniene. Dacă Bolsonaro a pierdut masiv în această zonă în alegerile sale și dacă a fost foarte criticat, a fost și din cauza atitudinii sale față de populația indigenă și din cauza atitudinii sale legate de pădurile amazoniene cu proiecte uriașe de investiții care erau pe cale să transforme această zonă dintr-un bastion natural împotriva intervenției umane și entropice în oportunități de afaceri pentru cercuri afaceriste foarte bine profilate.
Lula va trebui să lucreze în sensul protejării Amazoniei. Va trebui să găsească totuși soluții alternative de dezvoltare, ceea ce nu este ușor, pentru că, desigur, pentru Bolsonaro nu a fost foarte greu să decidă că totul va fi modernizat și totul va fi reorganizat într-un mediu productiv, de afaceri, fără a ține cont de nevoia de protecție a patrimoniului umanității. Iar acest lucru va aduce o oarecare dezvoltare. Acum, Lula are o mare problemă. De asemenea, ar fi ușor să blocheze din prima, cu o singură mișcare, aceste proiecte. Dar atunci cum poți asigura creșterea atât de așteptată? Acum avem mai mult de câteva milioane de oameni care așteaptă soluții pentru a evita o situație socială și economică foarte dificilă, izolarea și poate chiar foametea pentru unii. Pentru unele comunități, aceasta este o problemă cu adevărat esențială pe care Lula va trebui să o rezolve. Și există un număr limitat de alternative pe care le poate folosi. Toate aceste alternative au nevoie de consens, altfel ceea ce avem astăzi este una dintre cele mai divizate societăți din lume, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor.
Pentru stânga internațională, victoria lui Lula a fost un motiv de sărbătoare, nu doar din cauza Amazoniei, care, dacă va fi salvată cu adevărat, va contribui la salvarea noastră a tuturor de schimbările climatice, ci și pentru faptul că acum, cu Lula în fruntea celei mai mari și mai populate țări din America Latină, există doar câteva state din America Centrală și de Sud care sunt conduse de lideri de dreapta. Așadar, întrebarea este: cum poate apărea în această nouă situație o politică progresistă transnațională în America de Sud? Poate că așteptările noastre, ca stânga cea mare, sunt prea mari, dat fiind faptul că Lula va trebui să caute compromisuri pentru a păstra controlul chiar și asupra propriei țări. Dar, cu toate acestea, aș dori să pun aceste întrebări: care sunt perspectivele unei politici progresiste transnaționale în America Latină în prezent? Și ne putem aștepta la noi modele sociale și la o nouă speranță pentru umanitate, o nouă speranță în lupta împotriva sistemului capitalist care să apară acum din această regiune a lumii?
Cred că avem așteptări care depășesc cu mult posibilitățile lui Lula însuși. Cu toate acestea, avem, de asemenea, acest laborator care va fi acum Brazilia, cu o persoană clar de stânga ca președinte, plasată într-un mediu foarte dificil, forțată să facă compromisuri. Și, bineînțeles, în aceste situații în care ai dificultăți și trebuie să improvizezi pentru a fi inventiv, poate că vor apărea o mulțime de soluții interesante. Există într-adevăr un grup de federații de președinți din America Latină care sunt toți de la centru-stânga la o poziție clară de stânga în aceste vremuri. Și se așteaptă ca America Latină să devină ea însăși un laborator mai mare pentru a proiecta și a încerca politici sociale incluzive cu un model specific de dezvoltare prin investiții de stat și prin egalizarea situației macroeconomice a diferitelor regiuni, care sunt extrem de inegale în prezent în America Latină.
Mi-e teamă că un asemenea calendar va fi destul de neprietenos pentru acești președinți, că perioada este prea scurtă pentru a arăta ceva. Și, din nou, dacă facem o comparație cu 2003, când Lula a avut oportunități și, de asemenea, un context de schimbări diferite în diferite țări din America Latină, nu trebuie să uităm că atunci a fost pentru prima dată când a avut loc o schimbare în Bolivia, cu Evo Morales, care a fost ales ca primul președinte de stânga din acea țară, care a fost ales timp de patru decenii, provenind dintr-o comunitate indigenă.
Așadar, pe atunci exista o situație similară, dar cu o situație economic-socială mult mai bună și cu un scor mult mai mare pentru acești președinți aleși. Acum avem aceeași situație, în sensul că avem majorități de stânga la putere, dar cu provocări uriașe din punct de vedere social și economic. Și de aceea va fi foarte interesant de observat care va fi modelul pe care vor încerca să îl piloteze cât mai mult posibil, astfel încât statul să revină nu doar ca arbitru, ci și ca investitor și protector pentru cei care, în număr din ce în ce mai mare, au nevoie de protecție. Încă o dată, cred că singura soluție avută în vedere este legată de materiile prime și de exploatarea resurselor în așa fel încât aceste resurse să nu provoace daune ecologice. Iar acest lucru îngustează foarte mult, din păcate, marja de manevră a acestor președinți pentru a acționa într-un mod decisiv și pentru a promova echitatea socială. Cel puțin eu nu sunt atât de încrezător că, în cele din urmă, ei vor putea învinge mecanismele societății capitaliste. Ei vor fi poate doar corectați după acest mandat, și chiar dacă vor reuși să facă acest lucru, cred că acest lucru ar putea fi considerat un mare succes.
În final, am vrut să vă întreb despre locul Braziliei în relațiile internaționale la scară globală. În timp ce noul Război Rece se profilează între SUA, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, alianța BRICS și Brazilia însăși trebuie să ia și ele partea. Până în prezent, Lumea a Treia și țările BRICS nu au fost absolut deloc dispuse să se alăture sancțiunilor antirusești și pozițiilor occidentale. Pozițiile europene sunt diametral diferite de ale acestora. De asemenea, în statele din Europa Centrală, unii dintre membrii stângii au fost foarte nemulțumiți de poziția lui Lula cu privire la războiul din Ucraina și de comentariile sale potrivit cărora acesta trebuie rezolvat prin negocieri, prin dialog, ceea ce, din punctul nostru de vedere, a fost o dovadă de neînțelegere totală a ceea ce se întâmplă în regiune și a ceea ce face Rusia acum cu Ucraina și Europa. Așadar, întrebarea este: care vor fi pozițiile lui Lula în acest mare joc geopolitic? Va continua pe linia pe care BRICS o schițează în lunile anterioare sau vor exista unele corecții?
Da, cred că am fost și noi destul de eurocentrici, ca să spunem așa, fiind un progresist de stânga, am încercat să avem tentația de a considera că lupta împotriva dictaturii și lupta împotriva încălcării legilor internaționale este concepută, este privită, este măsurată în același mod în Europa și în America de Nord ca și în America Latină, în Africa, în Asia de Sud-Est și așa mai departe. Sau faptul că președintele, candidatul este progresist în ceea ce privește incluziunea, minoritățile, redistribuirea socială și economică și așa mai departe, nu implică în mod automat o anumită poziție politică în favoarea unui actor, și anume, în acest caz, Ucraina împotriva Rusiei.
Bineînțeles, există o neînțelegere. Bineînțeles că există un mit despre URSS care a fost perpetuat sub forma mitului Rusiei, atât în America Latină, cât și în Africa. Și a afectat și încă afectează, într-un mod destul de sucit, forțele progresiste din aceste țări. Și aceasta este, desigur, o problemă de neînțelegere. Iar acest lucru arată, de asemenea, faptul că aceste alianțe și grupuri progresiste nu comunică cu adevărat într-un mod eficient, că nu se bazează unele pe altele în proiectarea unei anumite poziții.
Desigur, în cazul lui Lula, putem vorbi despre antiamericanism și anti-capitalism și, în mod automat, mecanic, acest lucru ar putea duce la o poziție diferită de cea a SUA pe scena internațională, ceea ce este o greșeală, deoarece, în același timp, Rusia este, de asemenea, ultracapitalistă ca actor internațional și, în același timp, este imperialistă și acum se bazează, de asemenea, pe războiul exportat în alte țări. Deci, acestea fiind spuse, această eroare de calcul care este mai explicabilă din America Latină sau din Sud, în general, decât din Europa, va influența mai mult ca sigur acest mandat al lui Lula. Și cred că primul instinct al lui Lula va fi acela de a încerca să devină un fel de lider al BRICS și al Sudului Global într-o poziție destul de independentă care va fi păstrată în raport cu războiul ruso-ucrainean, iar politica de nealiniere în raport cu Occidentul va fi în continuare prezentă, va fi, de asemenea, mai mult încurajată. Bolsonaro nu a fost deloc un fan al lui Zelenski și el însuși nu a fost foarte clar cu privire la poziția privind conflictul ruso-ucrainean.
Cred că Lula va fi încurajat acum, dată fiind victoria sa și imaginea sa bună în străinătate, să preia conducerea acestui Sud Global încercând să impună această cvasi-neutralitate. Dar multe presiuni vor veni din ambele părți și cred că occidentalii vor încerca să îl influențeze încet, dar constant, pe Lula și pe ceilalți președinți pentru a se alinia mai mult la opiniile lor, arătând faptul că Ucraina este victima în acest război, ceea ce este destul de evident, și că datoria tuturor forțelor progresiste este de a fi de partea celor care au fost atacați, care au fost umiliți, forțați de încălcările dreptului internațional, așa cum se întâmplă acum cu Ucraina. Nu știu dacă acest plan va funcționa pe termen lung, dar cred că prima jumătate a anului 2023 va fi destul de importantă pentru a evalua poziția lui Lula și, mai general, noua tendință a BRICS în relațiile internaționale.
Anul 2023 va fi într-adevăr interesant din mai multe puncte de vedere, iar pentru Brazilia va fi un an dificil pentru ca Lula să își stabilească pozițiile, să recâștige această parte a electoratului care nu a avut încredere în el. De asemenea, cei care ar fi trebuit să aibă încredere în el, având în vedere clasa lor socială și pozițiile lor sociale, dar care totuși au crezut propaganda lui Bolsonaro sau au crezut mesajul lui Bolsonaro că buna guvernare a lui Lula nu poate aduce decât o catastrofă în Brazilia. Într-adevăr, cea mai mare țară din America Latină intră într-o nouă perioadă de turbulențe, iar noi vom urmări acest lucru, știind perfect ce consecințe are politica braziliană pentru întreaga regiune și pentru întreaga lume.
Abonați-vă la canalul din YouTube al Cross-border Talks! Urmăriți pagina de Facebook și Twitter a mediei! Cross-border Talks are și un canal în Telegram!